Tuesday 28 February 2017

Roast chicken under smoked bacon blanket /// Kurczak pieczony pod kołderką z wędzonego bekonu




Roast chicken under smoked bacon blanket




The most important thing is how to choose a really good free range chicken. The real free range chicken has a yellow "socks" and yellow tone skin on it's wings ends which it is neither pink nor white but yellow.
To evenly season the whole chicken you must season it on every side, also inside. The best way to prepare your homemade roast chicken seasoning is mixing all ingredients in the bowl but you must remember that table salt is heavier than herbs and spices and it is usual on the bottom of the bowl so that, in my opinion, this is safer to use the salt separately.

My favourite roast chicken seasoning:
1 tbsp of marjoram
1/2 tbsp of ground paprika
1/2 tbsp of sage or thyme
1/2 tbsp of basil
1/2 tsp of finely cut rosemary
1/2 tbsp of fresh ground black pepper
Salt as you like
The roast chicken which I present to you today is wrapped in smoked bacon which is salted so you must mind the salt coming from the bacon.

Chicken first was salted inside and outside, then it was rubbed with seasoning, also inside and outside, After that I wrapped each leg separately with slices of back bacon and breasts were covered with bacon too. Inside I stuffed the bird with whole chestnut mushrooms and 2 garlic cloves halved. On the roast tray around the chicken I put some baby potato halves and a few mushrooms.
I baked it covered with foil for 90 minutes in 200^C, for last 10-15 minutes you can take the foil away to make the skin crunchy.

enjoy!

.................. ............. ............. .............. ............... ................

Kurczak pieczony pod kołderką z wędzonego bekonu

Najważniejsza rzecz to jak dobrze wybrać kurczaka. Prawdziwy kurczak z wolnego wybiegu ma żółte "skarpetki", czyli końce nóżek i żółtej tonacji skórkę na końcach skrzydeł. Taki kurczak nie jest ani różowy ani biały tylko żółtawy.
Aby równomiernie przyprawić całego kurczaka musisz go przyprawić ze wszystkich stron, również wewnątrz. Najlepszym sposobem jest przygotowanie sobie mieszanki przypraw w miseczce, jednak musisz pamiętać, że sól jest cięższa niż inne przyprawy i zioła i zazwyczaj jest na dnie miski, więc moim zdaniem bezpieczniej jest jednak solić odrębnie.

Moja ulubiona przyprawa do kurczaka:
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki mielonej papryki
1/2 łyżki szałwii lub tymianku
1/2 łyżki bazylii
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
Sól jak lubisz
Kurczak pieczony, którego prezentuję dzisiaj jest owinięty solonym wędzonym bekonem, więc weź to pod uwagę soląc kurczaka odpowiednio mniej.

Kurczak był najpierw nasolony, wewnątrz i na zewnątrz,potem porządnie natarty mieszanką przypraw, również z zewnątrz i wewnątrz. Potem owinęłam najpierw nóżki, a potem piersi plastrami bekonu. W środku nadziałam kurczaka brązowymi pieczarkami w całości i włożyłam do środka 2 przekrojone ząbki czosnkuNa blaszce ułożyłam dookoła kurczaka przekrojone małe ziemniaczki i kilka pieczarek. Piekłam kurczaka pod folią aluminiową w 200^C przez 90 minut, ostatnie 10-15 minut bez folii, aby skórka i bekon były chrupiące.

Smacznego!

No comments: