Monday, 6 February 2017

Sponge cake "omelette" tower with lemon cream // Wieża omletowa z kremem cytrynowym

Basically the cake called "omelette" should look like this:



But you don't have to do everything with the same way - the sponge omelettes you can use as a layers to make this nice looking cake. So lets go creative!


To bake my omelettes I use this the basic sponge cake recipe reducing ingredients of half. On the baking paper make the round shapes about 10-15 cm diameter and bake it no longer than 7-8 minutes. If you want to make folded-up "omelettes" you must fold them immediately after baking as they're still hot and flexible. If they hardened you cannot fold them anymore so then you can make omelette tower 😉

Cream ingredients:
2 egg yolks
2 tbs of sugar
1 tsp of grated lemon zest
1/2 lemon juice
1 vanilla bean
250 ml of mascarpone cheese
200 g fresh raspberries
1-2 tbsp icing sugar for sprinkle
To scrape the seeds from vanilla bean you must cut it along and peel the two sides of vanilla bean outward with the side of the blade.

Method:
Whisk yolks with sugar until smooth, add vanilla, lemon zest and then gradually add mascarpone cheese. When all ingredients are combined, add the juice from a half of lemon and mix all together. 
Layer the omelettes and cream one by one, add some raspberries and top everything with sprinkle of icing sugar. 


---------------------------------------------------------------------------------
W zasadzie omlet powinien wyglądać jak na pierwszym zdjęciu. Ale czy musimy wszystko robić zawsze tak samo? Bądźmy kreatywni!
Do upieczenia omletów używam tego przepisu the basic sponge cake recipe redukuję tylko składniki o połowę. Na papierze do pieczenia uformuj kółka o średnicy 10-15 cm i piecz nie dłużej niż 8-10 minut. Jeśli chcesz uzyskać złożone omleciki, musisz je złożyć natychmiast po wyjęciu z piekarnika, złożą się tylko dopóki są gorące i jeszcze elastyczne. Jeśli stwardnieją, pozostaje Ci zrobić z nich omletową wieżę 😉

Składniki kremu:
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sok z połowy cytryny
1 laska wanilii
250 ml mascarpone
200 g świeżych malin
cukier puder do dekoracji
Żeby uzyskać same nasionka z laski wanilii, należy naciąć ją wzdłuż ostrym nożem i wyskrobać ze środka nasionka za pomocą tępej strony noża.

Metoda wykonania:
Zmiksuj żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej masy, dodaj wanilię, skórkę cytrynową i stopniowo mascarpone, a kiedy wszystko jest dobrze połączone, dodawaj po trochu soku cytrynowego.


Kładź omlety jeden na drugim przekładając je kremem i owocami, na samym końcu udekoruj wszystko posypując cukrem pudrem. 

No comments: