Tiramisu is a traditional Italian dessert made from ladyfingers soaked in strong coffee, layered with mascarpone, eggs and amaretto mixture. There is many adaptations of this dessert like a strawberry or cocoa Tiramisu but today I would like to introduce my favourite recipe - traditional tiramisu.
Ingredients:
2 pack of ladyfingers (sponge fingers)
2 x 250 g of mascarpone cheese
4 egg yolks
2 tbsp of sugar
50 ml amaretto or 1 tsp of amaretto flavour
200 - 250 ml strong coffee (like espresso)
1 tbsp of cocoa to sprinkle
Method:
Whisk yolks with sugar until smooth, add amaretto, then slowly add mascarpone and mix until combined. Prepare square or rectangular dish and place on it's bottom the first layer of ladyfingers tightly side by side. Soak them with coffee and cover with the cream. Put another layer of ladyfingers, repeat all again and again. The last layer must be a cream. Top your dessert with cocoa using a small sieve. Put your dish to the fridge and leave it for a couple of hours, let all ingredients to merge each other.
Tiramisu to tradycyjny włoski deser zrobiony z paluszków biszkoptowych umoczonych w mocnej kawie i przekładanych warstwami z kremem zrobionym z mascarpone, jajek i amaretto. Istnieje wiele wersji tiramisu, jak np tiramisu truskawkowe albo kakaowe, ale dziś chciałabym Wam zaprezentować mój ulubiony przepis na tradycyjne tiramisu.
Składniki:
2 paczki paluszków biszkoptowych
2 x 250 g sera mascarpone
4 żółtka
2 łyżki cukru
50 ml amaretto lub kilka kropel aromatu arakowego
200 - 250 ml mocnej kawy (jak espresso)
1 łyżka kakao do posypania
Sposób wykonania:
Zmiksuj żółtka z cukrem do białości, dodaj amaretto (lub aromat), potem powoli dodawaj mascarpone i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przygotuj kwadratowe lub prostokątne naczynie i ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, nasącz je kawą za pomocą łyżki, następnie połóż warstwę kremu, powtórz wszystko aż do wyczerpania biszkoptów, pozostawiając krem do pokrycia wszystkiego na wierzchu. Posyp gotowy deser kakao, używając małego sitka. Włóż naczynie na kilka godzin do lodówki i pozwól, by się wszystko nasączyło.
No comments:
Post a Comment