CRANBERRY AND WHITE CHOCOLATE BREAD & BUTTER PUDDING
The traditional plain bread & butter pudding (BBP) bases on the white bread, butter and custard - simple and tasty - doesn't? But today I would like to encourage you to make this simple dish a bit more exclusive, let's make a White Chocolate and Cranberry BBP.Ingredients:
2 small brioche loafs sliced thicklyunsalted butter (no margarine!) to spread bread slices
200 g white chocolate drops
small jug of cranberry sauce
for custard:
3 whole eggs30 g caster sugar
pinch of salt
250 ml single cream
250 ml milk
2 level tbsp of corn flour
1 vanilla or 1/2 tbsp of vanilla extract
Method:
1. Bring the milk, cream and vanilla pod to simmering point slowly over a low heat.
2. Whisk eggs, pinch of salt, sugar and vanilla until smooth, then add corn flour and mix until combined.
3. Pour the milk and cream mix to the eggs bowl still whisking intensively.
4. Pour all the mix back to the pot and bring it to bowl still stirring the mix until thick and smooth.
5. Spread each slice of bread with butter
6. Place slices as a first layer in a square or rectangle baking tray or ceramic baking dish and sprinkle them with handful of chocolate drops and 1/3 of custard
7. Make an another layer of bread, sprinkle with chocolates and spread all ower with cranberry sauce, cover it with another 1/3 of custard
8. Make a last layer of bread and repeat all as it was in point 7
9. Cover all the dish with kitchen foil and leave it in the fridge for 2-3 hours
10. Bake it with foil on for 45-50 minutes in 180^C, take the foil off for the last 10 minutes to brown pudding's top.
............... ........... ............. ...........
Pudding chlebowo - maślany z żurawiną i białą czekoladą
Bread and Butter Pudding (BBP) jest to tradycyjny angielski deser robiony z białego chleba tostowego, masła i custardu (czyt."kastard"), który trochę przypomina nasz budyń. Chleb (z masłem lub bez w zależności od rodzaju puddingu) układamy w naczyniu, nasączamy custardem i pieczemy w piekarniku. Podaje się taki pudding na gorąco, z custardem lub śmietaną, jak zresztą większość tradycyjnych angielskich wypieków.
Dzisiaj chcę Was namówić na bardziej ekskluzywną wersję tego deseru - BBP z białą czekoladą i żurawiną.
SKŁADNIKI:
2-3 małe bochenki chleba typu brioche (Polska chałka również idealnie pasuje), pokrojonego w grube kromki
Masło do posmarowania chleba
200g bialej czekolady w dropsach(czekolada do wypieków)
Słoik dżemu lub sosu żurawinowego (ok.150 ml)
Składniki na custard:
3 całe jajka
30g cukru
1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
250ml mleka
250ml śmietany
2 płaskie łyżki stołowe mączki kukurydzianej albo ziemniaczanej
SPOSÓB WYKONANIA
1. Ubij jajka i zmiksuj z cukrem i z mąką
2. Zagotuj na małym ogniu śmietanę, mleko i wanilię (tylko nasionka ze środka) - zobacz opis , nie dopuszczaj do wrzenia
3. Dodaj gorące mleko ze śmietaną do jajek, ciągle mieszając.
4. Przelej miksturę do garnka i doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając. Gotowy custard odstaw na bok.
5. Posmaruj wszystkie kromki chleba masłem i ułóż pierwszą warstwę chleba w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu.
6. Posyp garścią czekolady i zalej 1/3 custardu
7. Ułóż kolejną warstwę chleba, posmaruj połową sosu żurawinowego, zalej kolejną 1/3 custardu
8. Powtórz to samo z ostatnią warstwą, dodając resztę czekolady.
9. Przykryj wszystko folia aluminiową. Wstaw naczynie do lodówki na 2-3 godziny, żeby chleb nasiąknął.
10. Po tym czasie możesz upiec BBP pod przykryciem z folii przez 45-50 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię, by wierzch się zarumienił.
No comments:
Post a Comment