Friday 10 February 2017

Chocolate fondant /// Czekoladowy fondant

This chocolate melted-in-the-middle pudding is a classic dessert but for some reason many people don't dare to make it. They found it too difficult. Today I would like to share with you my chocolate fondant recipe which I think is not so difficult.

Ingredients:

chocolate sauce:

  • 2 tbsp of dark cocoa
  • 3-4 tbsp of light brown demerara sugar + sugar to sprinkle ramekins
  • 60 g unsalted butter + some butter to spread ramekins
  • 50 ml double cream
and also:


  • 2 eggs
  • 2 tbsp of caster sugar
  • 1 tbsp of flour
  • icing sugar and some ice cream to serve


Method:
Hit the oven to 200*C and prepare your ramekins (or muffin tins) spreading them thickly with butter and then sprinkle them with sugar.
The butter, cocoa, sugar and cream cook slowly in a small saucepan, still stirring until smooth like a melted chocolate texture. Leave it on the side and whisk eggs with sugar but don't beat them, then add the flour and whisk them together. I prefer using hand whisker but you can make it with electric mixer on the slowest mode. When eggs, sugar and flour are combined, add slowly your made before chocolate sauce and slowly whisk until combined.
Fill the ramekins up and bake no longer than 8-9 minutes. Then take them off from the oven and wait for 1-2 minutes, then encircle every fondant with knife and take it of from the ramekin by putting it upside-down.
Fondants should be served warm, straight from the oven and they should be still outside and melted inside. The row dough mix you can store in the fridge up to 8 hours, but then you must bake it 1 minute longer than usual.



Ten deser z roztopioną w środku czekoladą jest deserem klasycznym, ale z jakiegos powodu wiele osób nie odważy się nawet, by spróbować go zrobić, bo uważają go za zbyt trudny. Dzisiaj chciałabym podzielić sie z wami moim przepisem, który jak myślę, nie jest aż taki trudny.

Składniki:


sos czekoladowy:


  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 3-4 łyżki brązowego cukru demerara + trochę do posypania foremek
  • 60 g masła + trochę do posmarowania foremek
  • 50 ml śmietany kremówki

oprócz tego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru do pieczenia
  • 1 łyżki mąki
  • cukier puder i lody do zaserwowania :)


Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200*C i przygotuj kokilki (lub foremkę do mufinek) smarując każdą grubą warstwą masła i posypując cukrem.
Masło, kakao, brązowy cukier i śmietankę zagotuj w małym rondelku, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji roztopionej czekolady. Zdejmij garnek z gazu i pozostaw do przestudzenia, wtedy wymieszaj jajka z drobnym cukrem za pomocą trzepaczki (rózgi), ale nie ubijaj. Kiedy jajka z cukrem są połączone, dodaj mąkę i wymieszaj porządnie. Preferuję używanie ręcznej trzepaczki, ale można użyć miksera na najniższych obrotach. Kiedy jaja, cukier i mąka są już połączone, dodawaj powoli sos czekoladowy, ciągle mieszając aż masa będzie jednolita.
Napełnij kokilki (foremki) i piecz nie dłużej niż 8-9 minut, a po wyjęciu z piekarnika odczekaj 1-2 minuty i okrąż każdy fondant nożem, by oddzielić je od foremek, wtedy wyłóż, odwracając do góry nogami.
Fondanty serwuje się na ciepło, prosto z piekarnika, najlepiej z lodami, i powinny być ścięte z zewnątrz i płynne w środku.  Surową masę można przechować w lodówce do 8 godzin i wtedy piecze się 1 minutę dłużej.

No comments: