Thursday, 2 March 2017

Garlic&thyme potato fritters /// Czosnkowo - tymiankowe placki ziemniaczane

Garlic & Thyme Potato Fritters



Potato fritters are an alternative as a side instead of chips, potatoes or, served with a stew or meaty gravy may be a good idea for the main course. Also for vegetarians they're a great variety for their daily menu. My garlic and thyme fritters are the best with a spicy vegetable stew but they are also a creative veggie burger replacement.

Ingredients (for 6-8 fritters):

2-3 large potatoes 
1 egg
Salt and pepper to seasoning
1 tbsp corn flour
1 tsp finely cut garlic(1 large or 2small cloves)
1 tbsp finely cut fresh thyme 
Oil to frying 

Method:

Peel the potatoes and grate them roughly. Add all ingredients and  mix them together. Heat the oil (1 cm deep) in the frying pan, when it is hot put 3-4 fritters on the pan, shape them with a tablespoon. Fry them to a brown colour on both of their sides. The fritters should be crunchy outside and soft inside.

Enjoy!
............. ............... .................. .......... ............

Czosnkowo - tymiankowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są niezłą alternatywą dla ziemniaków czy frytek jako dodatku do dań, mogą być też świetnym pomysłem na danie główne, gdy poda się je z gulaszem czy sosem pieczeniowym.  Również dla wegetarianów placki ziemniaczane mogą być świetnym urozmaiceniem codziennego jadłospisu. Moje czosnkowo - tymiankowe placki są najlepsze z ostrym sosem warzywnym typu leczo, ale również mogą być świetnym wegetariańskim zastępstwem burgera.

Składniki (na 6-8 placków)

2-3 duże ziemniaki 
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka mączki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku (1 duży lub 2 małe ząbki)
1 łyżka drobno posiekanego tymianku
Olej do smażenia


Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki i utrzyj je na grubej tarce. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj je razem. Rozgrzej olej (ok 1 cm głębokości) na patelni i nakładaj 3-4 placki, uformuj je i spłaszcz je za pomocą łyżki. Smaż do uzyskania brązowego koloru po obu stronach. Placki powinny być chrupiące zewnątrz i miękkie w środku.

Smacznego!

No comments: