Sunday 26 February 2017

Cheesecake stuffed profiteroles /// Profiterolki sernikowe


Cheesecake stuffed profiteroles with chocolate ganache.


To make profiteroles use this recipe: CLICK
To fill profiteroles use piping bag with plain nozzle.

Cheesecake cream:

250 g  soft cheese (I use Philadelphia full fat)
150 ml double cream
3 tbs caster sugar
2 egg yolks (!!!!!!!! eggs must be washed in warm water before breaking)
1/2 tbs of vanilla extract or 1 vanilla pot

Method:
1. Whip cream
2. Whisk eggs with sugar and vanilla, add soft cheese and combine until smooth
3. Add whipped cream and mix altogether
4. Place the nozzle in pipping bag and fill it with cream
5. In every single profiterole find a side with easy access to stab it with nozzle and fill it with your cream.


Chocolate ganache:

Dark chocolate bar
1 tbs of butter
50 ml of double cream
Heat all ingredients into the sauce pan slowly until smooth and leave on side to cool to the room temperature, then dip every profiterole in the ganache and leave them on baking paper.
Profiteroles are the best after 1-2 hours of chilling in the fridge.



............. ................. .......................... ..............

Profiterolki nadziewane masą sernikową z czekoladowym ganache.


By zrobić profiterolki, użyj tego przepisu : KLIK
Do napełnienia profiterolek masą użyj rękawa cukierniczego z najprostszą końcówką


Krem sernikowy:

250 g  mielonego twarogu
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru drobnego
2 żółtka (!!!!!!!!!jajka należy przed rozbiciem umyć w ciepłej wodzie)
1/2 łyżki aromatu waniliowego lub 1 laska wanilii

Sposób wykonania
1. Ubij śmietanę
2. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj wanilię i stopniowo ser, ucieraj aż będzie gładka masa
3. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę
4. Umieść końcówkę w rękawie cukierniczym i napełnij go masą
5. W każdej profiterolce znajdź takie miejsce, gdzie łatwo się wkłuć z końcówką i napełnij je kolejno kremem.


Czekoladowe ganache:

Tabliczka ciemnej czekolady
łyżka stołowa masła
50 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki umieść w rondelku i powoli podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zostaw do ostygnięcia do temp pokojowej i potem zanurzaj każdą profiterolkę kolejno i układaj je na papierze do pieczenia aż masa zastygnie.
Profiterolki są najlepsze po 1-2 godzinach "odpoczynku" w lodówce.


No comments: