Wednesday 18 January 2017

Hummus ENG/PL

Hummus is a traditional Levantine and Egyptian spread or dip made basically from cooked and mashed chickpeas but my friend who's vegetarian says "You can 'hummus' everything". This is very true!
The simplest hummus from cooked mashed chickpeas we make blended them with lemon juice, cumin, salt, garlic and olive oil, sometimes also with tahini and yogurt. But to make your own hummus is up to you. You can compose into your hummus whatever is blendable.  I would make my hummus with cooked celeriac or avocado, sweet potatoes or cooked parsley root but always I used chickpeas or lentils as a base. Using hummus base I would make chili dip just by add some yogurt, ketchup and chili paste (hummus as a base makes the dip thicker). This dish is obviously vegetarian but also very rich in vegetable proteins. Properly made hummus has to be smooth and spreadable but it is not as easy as it seems to be. 
Today I would like to share with you the most important hummus secrets which may make you the best hummus' makers ever and you will never buy a supermarket-hummus any more :)

How to cook chickpeas from raw. 
1 cup (150g) of chickpeas pour into the medium-size saucepan, add double capacity of water. Leave it for at least 12 hours to soak. Soaked, chickpeas may double their capacity. Then add much more water, 1 tsp of salt and 1 tsp of bicarbonate soda, bring the water to boil and cook till tender. Water must cover the peas so it must be replaced if evaporated. Bicarbonate soda makes cooking more efficient, so if your chickpeas were soaked it should take no longer than 40 minutes but timing varies with the age of chickpeas. 
Check if you can smash the pea easily to mash, if so strain the water and rinse peas once with boiled water. 
Instead you can use canned Chickpeas but they should be washed from can's liquid which could make your hummus bitter. 

Making hummus.
Before blending add juice from 1 lemon, 2 chopped garlic cloves, 1/2 tsp of cumin, 1/2 tsp of sugar, 2 tbsp of tahini and 3-4 tbsp of olive oil and salt to seasoning. Instead of tahini you can add sesame oil and then you don't need olive oil. Optionally you can add 1 tbsp of Greek-style yogurt. Blend your hummus until smooth. Storage refrigerated.

Enjoy and good luck!

................................................................................................................................................

Hummus to tradycyjna potrawa z Dalekiego Wschodu i Egiptu (niektóre źródła podają, że wywodzi się z kuchni Żydowskiej) jest to smarowidło albo dip sporządzony z gotowanej i przecieranej ciecierzycy, ale moja przyjaciółka wegetarianka mawia "Możesz 'hummusować' cokolwiek zechcesz". I to prawda!
Najprostszy hummus z gotowanej cieciorki(ciecierzycy) robimy blendując ziarna z sokiem z cytryny, kminem, solą, czosnkiem i oliwą z oliwek, czasem z pastą tahini albo z jogurtem. Ale tak naprawdę to, jak ty zrobisz twój hummus można pozostawić twojej własnej inwencji i wyobraźni. Możesz go skomponować ze wszystkiego, co da się zblendować. Ja robiłam już swoje hummusy z gotowanym selerem, awokado, patatami albo z gotowanym korzeniem pietruszki, ale zawsze jednak traktowałam te rzeczy jako dodatki do bazy, jaką była ciecierzyca albo soczewica. Używałam również hummusu jako bazy do tworzenia dipu chili, po prostu dodając ketchup i pastę chili (hummus był tu zagęstnikiem). Jest to potrawa oczywiście wegetariańska (bez jogurtu wegańska) i zawiera ogromną ilość białek roślinnych. Prawidłowo zrobiony hummus powinien mieć gładką i smarowną strukturę, ale nie jest to tak łatwo osiągnąć, jak by się mogło wydawać.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami moimi najważniejszymi "hummusowymi sekretami", które sprawią, że wasz hummus będzie najlepszy na świecie i nie zechcecie już kupować gotowego hummusu z supermarketu :)

Jak gotować surową ciecierzycę.
Kubek ciecierzycy (ok150g) wsyp do średniej wielkości rondla i zalej podwójną ilością wody. Zostaw to na co najmniej 12 godzin do namoczenia. Namoczona cieciorka może podwoić swoją objętość. więc dolej więcej wody, by przykryć ziarna, daj 1 łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej i po zagotowaniu gotuj na małym gazie ok 40 minut aż do miękkości. jeśli w trakcie woda odparuje, to uzupełniaj ją, by przykrywała soczewicę. Soda sprawia, że gotowanie odbywa się szybciej i soczewica jest miększa, więc nie powinno to zająć więcej niż 40 minut, ale czas gotowania zależy od tego jak soczewica była suszona, jak była stara itd, więc może się trochę przedłużyć. Pod koniec sprawdź na 1 ziarenku czy miażdży się pod naciskiem i wtedy odcedź wodę. Przepłucz całość jeden raz przegotowaną wodą.
Zamiast gotować soczewicę, możesz użyć soczewicy z puszki, ale pamiętaj, by ją odcedzić z zalewy puszkowej i przepłukać, inaczej twój hummus może być gorzki.

Przyrządzanie hummusu.
Przed zmiksowaniem dodaj sok z całej cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki tahini i 3-4 łyżki oliwy z oliwek i sól do smaku. Zamiast tahini możesz dodać olej sezamowy, wtedy jednak nie dodawaj już oliwy. Opcjonalnie możesz też dodać łyżkę jogurtu naturalnego typu "grecki". Blenduj Twój hummus tak długo aż uzyskasz gładką strukturę i przechowuj go w lodówce.

Smacznego i powodzenia!


No comments: