Friday 13 January 2017

Basic sponge cake // podstawowy biszkopt

This sponge cake is a base of most tasty cakes, especially birthday ones, also we use it to make roulades. You can make it in different shapes and thickness depending on it's purpose.
My basic recipe is very simple and easy. Just follow it and you can make the softest and tasty sponge cake :)
Ingredients:
4 large free range eggs
100g (about 1/2 cub) of caster sugar 
4 tablespoons of plain flour
1 tablespoon of potato starch or corn flour
1 flat teaspoon of baking powder
Heat the oven to 180^C, grease and line the tin
Break all the eggs into the bowl and whisk them with a mixer for a while untill they're fluffy and then add the sugar gradually still mixing until pale. Switch off the mixer and sieve the flours combined with baking sugar. Mix all ingredients gently until they combined and fill the tin using a spatula to remove all the mixture from the bowl. Place the tin in the oven as soon as possible and bake for 25 minutes. Do not open the oven until baked! 
If you used a round shaped tin your cake may need longer time to be baked, so check it by lancing with wooden skewer and bake until the skewer is dry.


Biszkopt to podstawa większości smacznych ciast, zwłaszcza tortów urodzinowych, używamy go także do rolad. Można go piec w różnych kształtach i grubościach w zależności od przeznaczenia.
Mój podstawowy przepis jest bardzo prosty i łatwy.  Jeśli zrobisz wszystko krok po kroku, możesz uzyskac najdelikatniejszy i najsmaczniejszy biszkopt :)
Składniki:
4 duże jaja z wolnego wybiegu
100g (około 1/2 kubka) cukru pudru (albo drobnego cukru typu caster)
4 łyżki mąki
1 łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180 ^ C, nasmaruj blachę i wyłóż papierem
Wbij wszystkie jajka do miski i ubijaj je miserem przez chwilę aż będą puszyste, a następnie stopniowo dodawaj cukier  ciągle mieszając aż do białości. Wyłącz mikser i przesiej mąki w połączeniu z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki delikatnie, aż się połączą i wylej ciasto na blachę (możesz użyć szpatułki, aby usunąć wszystko z miski). Umieścić blaszkę w piecu tak szybko jak to możliwe i piecz przez 25 minut. Nie otwieraj piekarnika zanim ciasto nie bedzie upieczone!
Jeśli używasz okrągłej blachy (tortowej) twoje ciasto może potrzebować więcej czasu, aby być upieczone, by to sprawdzić, nakłuj je drewnianym patyczkiem.
birthday cake and roulade

No comments: