Tuesday 28 February 2017

Roast chicken under smoked bacon blanket /// Kurczak pieczony pod kołderką z wędzonego bekonu




Roast chicken under smoked bacon blanket




The most important thing is how to choose a really good free range chicken. The real free range chicken has a yellow "socks" and yellow tone skin on it's wings ends which it is neither pink nor white but yellow.
To evenly season the whole chicken you must season it on every side, also inside. The best way to prepare your homemade roast chicken seasoning is mixing all ingredients in the bowl but you must remember that table salt is heavier than herbs and spices and it is usual on the bottom of the bowl so that, in my opinion, this is safer to use the salt separately.

My favourite roast chicken seasoning:
1 tbsp of marjoram
1/2 tbsp of ground paprika
1/2 tbsp of sage or thyme
1/2 tbsp of basil
1/2 tsp of finely cut rosemary
1/2 tbsp of fresh ground black pepper
Salt as you like
The roast chicken which I present to you today is wrapped in smoked bacon which is salted so you must mind the salt coming from the bacon.

Chicken first was salted inside and outside, then it was rubbed with seasoning, also inside and outside, After that I wrapped each leg separately with slices of back bacon and breasts were covered with bacon too. Inside I stuffed the bird with whole chestnut mushrooms and 2 garlic cloves halved. On the roast tray around the chicken I put some baby potato halves and a few mushrooms.
I baked it covered with foil for 90 minutes in 200^C, for last 10-15 minutes you can take the foil away to make the skin crunchy.

enjoy!

.................. ............. ............. .............. ............... ................

Kurczak pieczony pod kołderką z wędzonego bekonu

Najważniejsza rzecz to jak dobrze wybrać kurczaka. Prawdziwy kurczak z wolnego wybiegu ma żółte "skarpetki", czyli końce nóżek i żółtej tonacji skórkę na końcach skrzydeł. Taki kurczak nie jest ani różowy ani biały tylko żółtawy.
Aby równomiernie przyprawić całego kurczaka musisz go przyprawić ze wszystkich stron, również wewnątrz. Najlepszym sposobem jest przygotowanie sobie mieszanki przypraw w miseczce, jednak musisz pamiętać, że sól jest cięższa niż inne przyprawy i zioła i zazwyczaj jest na dnie miski, więc moim zdaniem bezpieczniej jest jednak solić odrębnie.

Moja ulubiona przyprawa do kurczaka:
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki mielonej papryki
1/2 łyżki szałwii lub tymianku
1/2 łyżki bazylii
1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
Sól jak lubisz
Kurczak pieczony, którego prezentuję dzisiaj jest owinięty solonym wędzonym bekonem, więc weź to pod uwagę soląc kurczaka odpowiednio mniej.

Kurczak był najpierw nasolony, wewnątrz i na zewnątrz,potem porządnie natarty mieszanką przypraw, również z zewnątrz i wewnątrz. Potem owinęłam najpierw nóżki, a potem piersi plastrami bekonu. W środku nadziałam kurczaka brązowymi pieczarkami w całości i włożyłam do środka 2 przekrojone ząbki czosnkuNa blaszce ułożyłam dookoła kurczaka przekrojone małe ziemniaczki i kilka pieczarek. Piekłam kurczaka pod folią aluminiową w 200^C przez 90 minut, ostatnie 10-15 minut bez folii, aby skórka i bekon były chrupiące.

Smacznego!

How to make vanilla sugar /// Jak zrobić cukier waniliowy


Homemade vanilla sugar





Using vanilla pods to our baking we peel them and we use only their seeds but used vanilla pods we can store in the tightly sealed box or sealed jar with sugar and use this sugar instead of vanilla extract. To make the vanilla extract keep your vanilla pods in vodka or brandy.


........ ................ .............. .................. ...........

Używając lasek wanilii do naszych wypieków, wyskrobujemy je i używamy tylko nasion, ale obrane z nasionek laski wanilii możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu lub słoiku z cukrem i używać tego cukru zamiast ekstraktu waniliowego. By zrobić ekstrakt należy trzymać laski wanilii w wódce lub brandy.

Sunday 26 February 2017

Cheesecake stuffed profiteroles /// Profiterolki sernikowe


Cheesecake stuffed profiteroles with chocolate ganache.


To make profiteroles use this recipe: CLICK
To fill profiteroles use piping bag with plain nozzle.

Cheesecake cream:

250 g  soft cheese (I use Philadelphia full fat)
150 ml double cream
3 tbs caster sugar
2 egg yolks (!!!!!!!! eggs must be washed in warm water before breaking)
1/2 tbs of vanilla extract or 1 vanilla pot

Method:
1. Whip cream
2. Whisk eggs with sugar and vanilla, add soft cheese and combine until smooth
3. Add whipped cream and mix altogether
4. Place the nozzle in pipping bag and fill it with cream
5. In every single profiterole find a side with easy access to stab it with nozzle and fill it with your cream.


Chocolate ganache:

Dark chocolate bar
1 tbs of butter
50 ml of double cream
Heat all ingredients into the sauce pan slowly until smooth and leave on side to cool to the room temperature, then dip every profiterole in the ganache and leave them on baking paper.
Profiteroles are the best after 1-2 hours of chilling in the fridge.



............. ................. .......................... ..............

Profiterolki nadziewane masą sernikową z czekoladowym ganache.


By zrobić profiterolki, użyj tego przepisu : KLIK
Do napełnienia profiterolek masą użyj rękawa cukierniczego z najprostszą końcówką


Krem sernikowy:

250 g  mielonego twarogu
150 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru drobnego
2 żółtka (!!!!!!!!!jajka należy przed rozbiciem umyć w ciepłej wodzie)
1/2 łyżki aromatu waniliowego lub 1 laska wanilii

Sposób wykonania
1. Ubij śmietanę
2. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj wanilię i stopniowo ser, ucieraj aż będzie gładka masa
3. Dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę
4. Umieść końcówkę w rękawie cukierniczym i napełnij go masą
5. W każdej profiterolce znajdź takie miejsce, gdzie łatwo się wkłuć z końcówką i napełnij je kolejno kremem.


Czekoladowe ganache:

Tabliczka ciemnej czekolady
łyżka stołowa masła
50 ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki umieść w rondelku i powoli podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zostaw do ostygnięcia do temp pokojowej i potem zanurzaj każdą profiterolkę kolejno i układaj je na papierze do pieczenia aż masa zastygnie.
Profiterolki są najlepsze po 1-2 godzinach "odpoczynku" w lodówce.


Tuesday 21 February 2017

Bread & Butter Pudding // Pudding chlebowo - maślany

 CRANBERRY AND WHITE CHOCOLATE BREAD & BUTTER PUDDING 

The traditional plain bread & butter pudding (BBP) bases on the white bread, butter and custard - simple and tasty - doesn't? But today I would like to encourage you to make this simple dish a bit more exclusive, let's make a White Chocolate and Cranberry BBP.


Ingredients:

2 small brioche loafs sliced thickly
unsalted butter (no margarine!) to spread bread slices
200 g white chocolate drops
small jug of cranberry sauce

for custard:

3 whole eggs
30 g caster sugar
pinch of salt
250 ml single cream
250 ml milk
2 level tbsp of corn flour
1 vanilla or 1/2 tbsp of vanilla extract

Method:


1. Bring the milk, cream and vanilla pod to simmering point slowly over a low heat.
2. Whisk eggs, pinch of salt, sugar and vanilla until smooth, then add corn flour and mix until combined.
3. Pour the milk and cream mix to the eggs bowl still whisking intensively. 
4. Pour all the mix back to the pot and bring it to bowl still stirring the mix until thick and smooth. 
5. Spread each slice of bread with butter
6. Place slices as a first layer in a square or rectangle baking tray or ceramic baking dish and sprinkle them with handful of chocolate drops and 1/3 of custard 
7. Make an another layer of bread, sprinkle with chocolates and spread all ower with cranberry sauce, cover it with another 1/3 of custard 
8. Make a last layer of bread and repeat all as it was in point 7 
9. Cover all the dish with kitchen foil and leave it in the fridge for 2-3 hours 
10. Bake it with foil on for 45-50 minutes in 180^C, take the foil off for the last 10 minutes to brown pudding's top. 


............... ........... ............. ...........

Pudding chlebowo - maślany z żurawiną i białą czekoladą 

Bread and Butter Pudding (BBP) jest to tradycyjny angielski deser robiony z białego chleba tostowego, masła i custardu (czyt."kastard"), który trochę przypomina nasz budyń. Chleb (z masłem lub bez w zależności od rodzaju puddingu) układamy w naczyniu, nasączamy custardem i pieczemy w piekarniku. Podaje się taki pudding na gorąco, z custardem lub śmietaną, jak zresztą większość tradycyjnych angielskich wypieków.
Dzisiaj chcę Was namówić na bardziej ekskluzywną wersję tego deseru - BBP z białą czekoladą i żurawiną.  

SKŁADNIKI:

2-3 małe bochenki chleba typu brioche  (Polska chałka również idealnie pasuje), pokrojonego w grube kromki
Masło do posmarowania chleba 
200g bialej czekolady w dropsach(czekolada do wypieków)
Słoik dżemu lub sosu żurawinowego (ok.150 ml)

Składniki na custard:

3 całe jajka 
30g cukru
1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
250ml mleka 
250ml śmietany 
2 płaskie łyżki stołowe mączki kukurydzianej albo ziemniaczanej 

SPOSÓB WYKONANIA 

1. Ubij jajka i zmiksuj z cukrem i z mąką 
2. Zagotuj na małym ogniu śmietanę, mleko i wanilię (tylko nasionka ze środka) - zobacz opis , nie dopuszczaj do wrzenia 
3. Dodaj gorące mleko ze śmietaną do  jajek, ciągle mieszając. 
4. Przelej miksturę do garnka i doprowadź do wrzenia, intensywnie mieszając. Gotowy custard odstaw na bok.
5. Posmaruj wszystkie kromki chleba masłem i ułóż pierwszą warstwę chleba w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu.
6. Posyp garścią czekolady i zalej 1/3 custardu
7. Ułóż kolejną warstwę chleba, posmaruj połową sosu żurawinowego, zalej kolejną 1/3 custardu
8. Powtórz to samo z ostatnią warstwą, dodając resztę czekolady.
9. Przykryj wszystko folia aluminiową. Wstaw naczynie do lodówki na 2-3 godziny, żeby chleb nasiąknął. 
10. Po tym czasie możesz upiec BBP pod przykryciem z folii przez 45-50 minut w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię, by wierzch się zarumienił. 




Tuesday 14 February 2017

Fab Valentines treat /// Fantastyczny smakołyk walentynkowy

Chocolate & Fruit Vacherin


Everything you need: 2 meringue nests, whipped cream with 1 tsp of cocoa, any fruits you like to garnish and chocolate sauce :)



Wszystko, czego potrzebujesz to: 2 duże gniazdka bezowe, bita śmietana z łyżeczką kakao, dowolne owoce, które chcesz dodać jako ozdobę i sos czekoladowy :)

Friday 10 February 2017

Chocolate fondant /// Czekoladowy fondant

This chocolate melted-in-the-middle pudding is a classic dessert but for some reason many people don't dare to make it. They found it too difficult. Today I would like to share with you my chocolate fondant recipe which I think is not so difficult.

Ingredients:

chocolate sauce:

  • 2 tbsp of dark cocoa
  • 3-4 tbsp of light brown demerara sugar + sugar to sprinkle ramekins
  • 60 g unsalted butter + some butter to spread ramekins
  • 50 ml double cream
and also:


  • 2 eggs
  • 2 tbsp of caster sugar
  • 1 tbsp of flour
  • icing sugar and some ice cream to serve


Method:
Hit the oven to 200*C and prepare your ramekins (or muffin tins) spreading them thickly with butter and then sprinkle them with sugar.
The butter, cocoa, sugar and cream cook slowly in a small saucepan, still stirring until smooth like a melted chocolate texture. Leave it on the side and whisk eggs with sugar but don't beat them, then add the flour and whisk them together. I prefer using hand whisker but you can make it with electric mixer on the slowest mode. When eggs, sugar and flour are combined, add slowly your made before chocolate sauce and slowly whisk until combined.
Fill the ramekins up and bake no longer than 8-9 minutes. Then take them off from the oven and wait for 1-2 minutes, then encircle every fondant with knife and take it of from the ramekin by putting it upside-down.
Fondants should be served warm, straight from the oven and they should be still outside and melted inside. The row dough mix you can store in the fridge up to 8 hours, but then you must bake it 1 minute longer than usual.



Ten deser z roztopioną w środku czekoladą jest deserem klasycznym, ale z jakiegos powodu wiele osób nie odważy się nawet, by spróbować go zrobić, bo uważają go za zbyt trudny. Dzisiaj chciałabym podzielić sie z wami moim przepisem, który jak myślę, nie jest aż taki trudny.

Składniki:


sos czekoladowy:


  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 3-4 łyżki brązowego cukru demerara + trochę do posypania foremek
  • 60 g masła + trochę do posmarowania foremek
  • 50 ml śmietany kremówki

oprócz tego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru do pieczenia
  • 1 łyżki mąki
  • cukier puder i lody do zaserwowania :)


Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 200*C i przygotuj kokilki (lub foremkę do mufinek) smarując każdą grubą warstwą masła i posypując cukrem.
Masło, kakao, brązowy cukier i śmietankę zagotuj w małym rondelku, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji roztopionej czekolady. Zdejmij garnek z gazu i pozostaw do przestudzenia, wtedy wymieszaj jajka z drobnym cukrem za pomocą trzepaczki (rózgi), ale nie ubijaj. Kiedy jajka z cukrem są połączone, dodaj mąkę i wymieszaj porządnie. Preferuję używanie ręcznej trzepaczki, ale można użyć miksera na najniższych obrotach. Kiedy jaja, cukier i mąka są już połączone, dodawaj powoli sos czekoladowy, ciągle mieszając aż masa będzie jednolita.
Napełnij kokilki (foremki) i piecz nie dłużej niż 8-9 minut, a po wyjęciu z piekarnika odczekaj 1-2 minuty i okrąż każdy fondant nożem, by oddzielić je od foremek, wtedy wyłóż, odwracając do góry nogami.
Fondanty serwuje się na ciepło, prosto z piekarnika, najlepiej z lodami, i powinny być ścięte z zewnątrz i płynne w środku.  Surową masę można przechować w lodówce do 8 godzin i wtedy piecze się 1 minutę dłużej.

Wednesday 8 February 2017

Healthy breakfast bars /// Zdrowe batony śniadaniowe

I love sweets for my breakfast but unfortunately they are terrible "bottom -growers" so I had no option, I had to make up something sweet and healthy which gives me an energy for all my day and doesn't make me feel guilty.  
So I put on the frying pan a handful of oatmeal, handful of mixed nuts, handful of raisins, 1 tbsp of linseed, 1 tbsp of chia seeds, and 1 tbsp of sesame seeds. I fried them all until oatmeal were crunchy, then I add 1 tbsp of coconut oil and 3 tbsp of honey. Honey should not be fried so I mixed all the ingredients on the side until they were set up and I could form a block which hardened when cooled down and i could cut it for smaller bars.
..............................................
Uwielbiam słodkie śniadania, ale ciasta i słodycze to niestety "duporosty" straszne, więc wymyśliłam sobie zrobienie czegoś,  co da mi energię na cały dzień i nie spowoduje poczucia winy.
Garść płatków owsianych, łyżka siemienia lnianego, łyżka nasion chia, łyżka sezamu, garść mieszanych orzechów  (tu mieszanka z Lidla) i garść rodzynek uprazylam na patelni, kiedy płatki zrobiły się chrupiące, dodałam łyżkę oleju kokosowego i 3 łyżki miodu. Po chwili mieszania (już nie na gazie, miodu się nie smaży)składniki się związały i mogłam uformować blok, który stwardniał po wystygnięciu i mogłam go pokroić na mniejsze batoniki.



Monday 6 February 2017

Sponge cake "omelette" tower with lemon cream // Wieża omletowa z kremem cytrynowym

Basically the cake called "omelette" should look like this:



But you don't have to do everything with the same way - the sponge omelettes you can use as a layers to make this nice looking cake. So lets go creative!


To bake my omelettes I use this the basic sponge cake recipe reducing ingredients of half. On the baking paper make the round shapes about 10-15 cm diameter and bake it no longer than 7-8 minutes. If you want to make folded-up "omelettes" you must fold them immediately after baking as they're still hot and flexible. If they hardened you cannot fold them anymore so then you can make omelette tower 😉

Cream ingredients:
2 egg yolks
2 tbs of sugar
1 tsp of grated lemon zest
1/2 lemon juice
1 vanilla bean
250 ml of mascarpone cheese
200 g fresh raspberries
1-2 tbsp icing sugar for sprinkle
To scrape the seeds from vanilla bean you must cut it along and peel the two sides of vanilla bean outward with the side of the blade.

Method:
Whisk yolks with sugar until smooth, add vanilla, lemon zest and then gradually add mascarpone cheese. When all ingredients are combined, add the juice from a half of lemon and mix all together. 
Layer the omelettes and cream one by one, add some raspberries and top everything with sprinkle of icing sugar. 


---------------------------------------------------------------------------------
W zasadzie omlet powinien wyglądać jak na pierwszym zdjęciu. Ale czy musimy wszystko robić zawsze tak samo? Bądźmy kreatywni!
Do upieczenia omletów używam tego przepisu the basic sponge cake recipe redukuję tylko składniki o połowę. Na papierze do pieczenia uformuj kółka o średnicy 10-15 cm i piecz nie dłużej niż 8-10 minut. Jeśli chcesz uzyskać złożone omleciki, musisz je złożyć natychmiast po wyjęciu z piekarnika, złożą się tylko dopóki są gorące i jeszcze elastyczne. Jeśli stwardnieją, pozostaje Ci zrobić z nich omletową wieżę 😉

Składniki kremu:
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sok z połowy cytryny
1 laska wanilii
250 ml mascarpone
200 g świeżych malin
cukier puder do dekoracji
Żeby uzyskać same nasionka z laski wanilii, należy naciąć ją wzdłuż ostrym nożem i wyskrobać ze środka nasionka za pomocą tępej strony noża.

Metoda wykonania:
Zmiksuj żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej masy, dodaj wanilię, skórkę cytrynową i stopniowo mascarpone, a kiedy wszystko jest dobrze połączone, dodawaj po trochu soku cytrynowego.


Kładź omlety jeden na drugim przekładając je kremem i owocami, na samym końcu udekoruj wszystko posypując cukrem pudrem. 

Saturday 4 February 2017

Tiramisu - the cake you don't need to bake

Tiramisu is a traditional Italian dessert made from ladyfingers soaked in strong coffee, layered with mascarpone, eggs and amaretto mixture. There is many adaptations of this dessert like a strawberry or cocoa Tiramisu but today I would like to introduce my favourite recipe - traditional tiramisu.

Ingredients:
2 pack of ladyfingers (sponge fingers)
2 x 250 g of mascarpone cheese
4 egg yolks
2 tbsp of sugar
50 ml amaretto or 1 tsp of amaretto flavour
200 - 250 ml strong coffee (like espresso)
1 tbsp of cocoa to sprinkle

Method:
Whisk yolks with sugar until smooth, add amaretto, then slowly add mascarpone and mix until combined. Prepare square or rectangular dish and place on it's bottom the first layer of ladyfingers tightly side by side. Soak them with coffee and cover with the cream. Put another layer of ladyfingers, repeat all again and again. The last layer must be a cream. Top your dessert with cocoa using a small sieve. Put your dish to the fridge and leave it for a couple of hours, let all ingredients to merge each other.



Tiramisu to tradycyjny włoski deser zrobiony z paluszków biszkoptowych umoczonych w mocnej kawie i przekładanych warstwami z kremem zrobionym z mascarpone, jajek i amaretto. Istnieje wiele wersji tiramisu, jak np tiramisu truskawkowe albo kakaowe, ale dziś chciałabym Wam zaprezentować mój ulubiony przepis na tradycyjne tiramisu.

Składniki:
2 paczki paluszków biszkoptowych
2 x 250 g sera mascarpone
4 żółtka
2 łyżki cukru
50 ml amaretto lub kilka kropel aromatu arakowego
200 - 250 ml mocnej kawy (jak espresso)
1 łyżka kakao do posypania

Sposób wykonania:
Zmiksuj żółtka z cukrem do białości, dodaj amaretto (lub aromat), potem powoli dodawaj mascarpone i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przygotuj kwadratowe lub prostokątne naczynie i ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, nasącz je kawą za pomocą łyżki, następnie połóż warstwę kremu, powtórz wszystko aż do wyczerpania biszkoptów, pozostawiając krem do pokrycia wszystkiego na wierzchu. Posyp gotowy deser kakao, używając małego sitka. Włóż naczynie na kilka godzin do lodówki i pozwól, by się wszystko nasączyło.