Thursday 19 January 2017

Ways to use fridge leftovers-crepe rolls /// Sposoby na resztki z lodówki - krokiety

About 18-20 million tones of food is wasted every year in UK, this report shows that average UK's family throw to the bin 24 meals a month. Are we too rich? Can we afford throwing our food to the bin? Really?
 Some time ago I was a single mum and to save my money I had to learn to never waste my food. There are many ways to re-use yesterday's leftovers and make from them really tasty and nutritious meals. You may ask: "How can I feed a family of 4 with 4 finger-size sausages and handful of grated cheese?" Or: "What can I do with only small bowl of cooked rice?" "What is the use of vegetables cut yesterday?" If you are open minded and you have a little bit of creativity, you may easily find answers to these questions  :) 


My idea for today  is:
Savory crepes filled, breaded and fried.
To make crepes (10-12)
200-250g of plain flour
1/2 l (2 cups) semi-skimmed milk
1/2 tsp salt
1/2 tsp sugar2 large free range eggs
1/4 cup of sunflower or vegetable oil

MethodCombine flour, sugar and salt in a bowl. Make a well in the centre of the flour and add the milk, oil and egg. Beat well to combine.Heat a lightly oiled frying pan over medium high heat. Pour the crêpe batter onto the pan, using approximately 60 ml (2 fl oz) for each crepe. Tilt the pan in a circular motion so that the batter coats the surface evenly.Cook the crepe for about 2 minutes, until the bottom is light brown. Loosen with a flexible spatula or fish-slice, flip over and cook the other side. 


Filling:
1 medium onion, chopped finely
handful of chopped peppers or mushrooms 
4 chopped finely sausages
small bowl (about 250ml) of cooked rice
handful of grated cheddar
1 chopped garlic clove
oil to fry
salt, pepper, paprika, oregano or rosemary

To breading:
2 whole eggs stirred with 3 tbsp of water
breadcrumbs in the bowl.
electric oil fryer or large cooking pot filled with oil at 10 cm.

Method:
Fry the onion on the frying pan to gold, then add  peppers or mushrooms, sausages and rice and fry all together with spices and herbs, but add garlic at the end - remember you shouldn't fry garlic as it gets bitter. Move all your filling to the bowl and then combine it with grated cheese. Fill your crepes one by one with about 2 tbsp of filling and roll them carefully folding-in it's sides to keep all the filling inside. Then run it through the eggs, roll it around in breadcrumbs and leave it on the side. Repeat it with each one. When all are ready breaded fry them on deep oil for about 5 minutes to gold and crunchy.

..........................................................................................................................


Około 18-20 milionów ton jedzenia rocznie ląduje w koszach na śmieci w Wielkiej Brytanii, wg tego raportu średnia brytyjska rodzina wyrzuca około 24 pełnych posiłków miesięcznie. Czy jesteśmy zbyt bogaci? Czy stać nas na wyrzucanie jedzenia do śmietnika? Naprawdę?
 Jakiś czas temu byłam samotną mamą i aby zaoszczędzić swoje pieniądze musiałam nauczyć się, by nigdy nie marnować jedzenia. Istnieje mnóstwo sposobów by zużyć wczorajsze resztki z lodówki i zrobić z nich smaczne i naprawdę pożywne jedzenie. Niektórzy z was mogą zapytać: "Jak mam nakarmić 4-osobową rodzinę czterema kiełbaskami wielkości palca i garścią żółtego tartego sera?" Albo:"Co mogę zrobić z miseczką ugotowanego ryżu? Jaki może być pożytek z kawałków warzyw z wczoraj?" Jeśli masz otwartą głowę i odrobinę kreatywności, możesz łatwo znaleźć odpowiedź na te pytania.


Mój pomysł na dzisiaj to 
KROKIETY-Wytrawne naleśniki nadziewane i panierowane. 
Do zrobienia naleśników (10-12 sztuk) potrzebujemy:
2 szkl mleka (1/2l)
2 jajka z wolnego wybiegu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
200-250 g mąki
1/4 szklanki oleju

Metoda:
wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera do gładkiej masy o takiej gęstości, by łatwo się rozlewała na patelni (jeśli za gęste, dodaj mleka)
Rozgrzej dobrze patelnię i do pierwszego naleśnika użyj troszkę oleju, do pozostałych nie potrzebujesz, właśnie po to jest olej w cieście. Wylewaj ciasto (ok 60ml na porcję) i pochylając patelnię rozlewaj naleśniki równomiernie po dnie, smaż jak najcieńsze ok 2 minut do złotego koloru i obróć aby przez chwilę obsmażyć drugą stronę. Usmaż wszystkie i pozostaw na talerzu do przestygnięcia



Nadzienie: 
Średniej wielkości cebula, posiekana drobno
garść drobno posiekanej papryki lub pieczarek
4 drobno posiekane kiełbaski 
mała miseczka (ok250 ml) gotowanego ryżu
garść tartego sera typu cheddar
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku, papryka, oregano lub rozmaryn
olej do usmażenia 


Do panierowania:
2 jajka roztrzepane z ok 3 łyżkami wody
bułka tarta w misce
Frytkownica lub duży garnek wypełniony olejem do 10cm


Metoda:
Usmaż cebulę na patelni na złoty kolor, wtedy dodaj do smażenia paprykę lub grzyby, kiełbaski i ryż - wszystko razem, dodaj przyprawy i na samym końcu smażenia drobno posiekany czosnek. pamiętaj by nie smażyć czosnku, bo wtedy gorzknieje. Przenieś nadzienie do miski i wtedy wymieszaj je z serem. Do każdego naleśnika użyj ok 2 łyżek nadzienia i zwijaj każdy dokładnie, zaginając boki do środka, by zamknąć nadzienie w środku. Wtedy obtocz go w jajku i bułce, powtórz tę czynność z każdym naleśnikiem. Kiedy wszystkie już są zapanierowane w bułce, usmaż je na głębokim oleju ok 5 minut aż będą złote, kruche i chrupiące.







No comments: